Häromveckan hörde jag Sara Riggare, forskare på Karolinska institutet, samt Madeleine Beermann och Kim Nordlund från Unga Reumatiker prata om spetspatienter och patientdelaktighet. Med "spetspatienter" menar man patienter -eller närstående- som vet, kan och vill mer än vanliga patienter och närstående. Man kan förstås argumentera att de flesta patienter är långt ifrån "spetspatienter", och att det därmed är dumt att anpassa vården till dessa. Jag menar dock att vården måste kunna möta alla patienter och närstående på den nivå de befinner sig. Och att det vore oklokt att inte ta tillvara den kraft som finns i delaktighet. På ett sätt är delaktighet faktiskt en underutnyttjad guldreserv i sjukvården.
Om alla patienter och närstående som kan och vill vara delaktiga i sin eller närståendes vård, får stöd och verktyg att vara det kan vi fokusera på att hjälpa de patienter som inte kan eller vill. En enkel sak handlar om att patienten får ta del av journalen, något som är möjligt i alla regioner idag. Tyvärr varierar det hur många informationsmängder regionerna publicerar, och informationen är inte alltid strukturerad så att det gör det lätt för patienten att ta del. Vi borde erbjuda digitalt stöd för patienten att utföra fler tjänster själv! Idag finns möjlighet för patienten att via 1177.se hantera sin egen tidbokning. Många mottagningar är dock ännu inte ansluta till tjänsten, som faktiskt underlättar även för sjukvården då ändringarna görs direkt i journalsystemet. Utöver tidbokning, så kan man tänka sig bättre förberedelse inför besök där patienten skulle kunna svara på rutinfrågor och fylla i formulär på förhand så att mer av den värdefulla tiden vid besöket kan ägnas åt det som patienten upplever viktigast just nu. Till sist är det dock värt att notera, att delaktighet framför allt handlar om ett förhållningssätt hos hälso- och sjukvårdspersonalen -inte nödvändigtvis digitala tjänster.
0 Kommentarer
Sverige har föresatt sig att bli bäst i världen på att använda digitaliseringen och ehälsans möjligheter år 2025.
I videoklippet nedan talar jag om hur jag ser på digitaliseringen av vården, och hur det hittills inte har skapat så stora nyttor för vårdpersonalen. |